NMR Spektrometrit

"Kuinka paljon rasvaa tarkalleen tässä annoksessa on?"

Tietoa NMR spektroskopiasta ja spektrometriasta

NMR on lyhenne nuclear magnetic resonance sanayhdistelmästä, ja sen avulla selvitetään atomien ja molekyylien fyysiset ja kemialliset ominaisuudet ja mm. saadaan selville molekyylien kolmiulotteinen rakenne. Mm. kemistit käyttävät tekniikkaa orgaanisten molekyylien tutkimuksessa ja tutkimalla mm. näytteiden puhtautta ja tarkempaa sisältöä.

NMR:llä voi analysoida seoksia jotka sisältävät tunnettuja yhdisteitä tai selvittää, mitä tuntemattomia yhdisteitä aineessa on. NMR mittauksella voidaan mm. analysoida proteiinien, oligosakkaroidien ja nukleiinihappojen kaltaisten biologisten molekyylien kemiallista rakennetta ja koostumusta.

NMR on ainoa menetelmä, jolla voidaan ratkaista rakenne sekä kiinteästä, nestemäisestä tai kaasumaisista näytteistä. NMR-spektroskopia perustuu siihen, että magneettisten atomiydinten energiatilat ja ydinten käyttäytyminen magneettikentässä riippuvat herkällä tavalla ydinten fysikaalis-kemiallisesta ympäristöstä ja nämä riippuvuudet näkyvät ydinmagneettisen resonanssisignaalin spektrissä loistavasti sekä luotettavasti.

Helposti siirrettävissä olevat ” mobiilit ” NMR laitteet:

Nanalysis on erikoistunut NMR laitteisiin.  Uusin sarja NMReady on kevyt ja helposti liikuteltavissa oleva NMR spektrometri joka ei tarvitse lainkaan jäähdytystä. Huomiona mm. erittäin pienet käyttökustannukset !

Nyt saatat ajatella: ”Hmm. Viimeksi kun näin NMR spektrometrin, se oli valtava tankki jonka käyttöluukulle piti kiivetä tikkaita pitkin. Se oli VALTAVA! Voiko kannettava pöydälle laitettava malli oikeasti toimia ?”

Vastaus: Kyllä! Vaikka NMR- sarjamme laitteet painavat vain 25 kiloa, sen sisältä löytyy kaikki oleellinen: magneetti, elektroniikka ja käyttöliittymästä vastaava tietokone sekä hyvät liitäntärajapinnat.

Helppokäyttöinen käyttöliittymä, isolla 10 tuuman kosketusnäytöllä. Laitetta voidaa ohjata myös puhelimella tai tablet laitteella. Käyttäjätasot voidaan määritellä salasanalla.

Laite soveltuu hyvin myös opetuskäyttöön

Huoltovapaa, ei vaihdettavia liikkuvia osia, käyttäjän ainoa tehtävä on vaihtaa suodatin ja sen tekee alle minuutissa.

Koeputken särkyessä laitteen pohjassa on pieni tulppa, jonka ottamalla pois saa rikkimenneen testiputken poistettua nopeasti !

Standardit 5 mm putket sopivat suoraan laitteeseen. Putken rikkoutuessa, pohjasta tulppa auki – nopea puhdistus parissa minuutissa  !

Image result for behr 5 mm tube nmr

Tiedonsiirto ja kommunikaatio rajapinnat mm. WIFI, ETHERNET, USB, tarpeen mukaan tulokset ja tiedonsiirto suoraan laitteesta verkkoon erikseen määriteltyyn kansioon, tai suoraan USB tikulle hetkessä !

Joustavat rajapinnat muiden ohjelmistojen käyttöön ( API ): NMReady CONNECT

NMR ” Spectra Database ” tiedot tästä linkistä: ” NMR Spectra Database ”

Huolto ja tuki sekä varaosat Suomessa!

Toimitamme laitteet kaikkiin pohjoismaihin!

Vuokraamme laitteen projekteja varten tarvittaessa, ja projektin jälkeen laitteen voi palauttaa – tai lunastaa omaksi.

 

Haluatko tutustua laitteeseen tarkemmin? Pyydä meidät vierailulle, niin pääset kokeilemaan laitetta omassa laboratoiriossa ! Seuraava Nanalysis kiertue Suomessa viikolla 42-2018, laitteena Nanalysis NMR PRO !

Kannettavien mallien ei ole tarkoitus korvata perinteisiä, isoja NMR laitteistoja, mutta on olemassa monia käyttökohteita joissa kevyempikin tuote ajaa asiansa luotettavasti ja riittävällä mittaustarkkuudella.

Pöytämallit sopivat nopeaan tarkastukseen eri tutkimusosastoilla, ja ne ovat helposti ja nopeasti liikuteltavissa paikasta toiseen käyttötarpeen mukaan. Myös käyttökustannukset kannettavissa NMR laitteissamme ovat murto-osa isojen laitteistojen osalta. (siitä puhumattakaan, ettei spektrometri tarvitse omaa huonettaan…). Kannettavat mallit soveltuvat muun muassa seuraaviin:

  • Lääketeollisuus
  • Bioteknologia
  • Reaktiotarkkailu
  • Polymeeritutkimus
  • Biodiesel-tutkimus
  • Opetuskäyttö
  • Ravinto

Sovelluksia ja käyttökohteita oheisesta linkistä : ” applications ”

Miten spektrometri toimii?

Sellaiset atomiytimet, joilla on magneettinen momentti, absorboivat radioaaltoja kun ne laitetaan voimakkaaseen magneettikenttään. Tätä ilmiötä kutsutaan ydinmagneettiseksi resonanssiksi eli lyhennettynä NMR. Jos työnnät kompassin magneetin neulaa sormellasi, niin se onnistuu toki. Mitä kauemmas pohjoisesta pyörität neulaa, sitä enemmän sinun pitää tehdä työtä. Koska protonitkin ovat tavallaan magneetteja, niidenkin + ja – navat osoittavat tiettyyn suuntaan.

Kun laitat ainetta NMR spektrometrin sisään ja spektrometrin magneettikenttä kytketään päälle, protonit (magneetit!) reagoivat uuteen magneettikenttään, ja niiden ”neula” alkaa kääntyä uuden magneettikentän suuntaan. Työ, joka protonien suunnan muutokseen tarvitaan, otetaan uudesta magneettikentästä. Tämä aiheuttaa uuteen magneettikenttään värähtelyn, jonka spektrometri lukee. Tästä sana ”resonanssi” NMR:ssä tulee.

Ota yhteyttä