Täristimet ja tärinätestauslaitteet

"Kuinka kovalle tuon kaiuttimen saa, ennekuin se menee rikki?"

Jos olet ollut paikalla, kun raketti laukaistaan avaruuteen, tiedät että raketin ääni on naurettavan kova. Tiesitkö, että ääniaallot aiheuttavat värähtelyjä? Voit tuntea sen jos kosket kaiuttimen elementtiä kun musiikki soi. Ilmiö on nimeltään akustinen värähtely -tai tärinä.

Muita tärinätestauksen erikoisaloja ovat mm. elektroniikka, autoteollisuus, puolustusteollisuus ja lentokoneteollisuus. Uusi auto jonka muovit narisevat ajettaessa on varmasti yksi ärsyttävimmistä asioista maailmassa. Nykyään kaikki valmistajat panostavat autojensa ja lentokoneidensa värähtelynsietoon ja tekevät valintoja oikeiden materiaalien ja niiden yhdistelmien osalta Myös useat standardit määrittelevät miten materiaalit, laitteet tai koneet tulee testata.

Täristimet ja ratkaisut

Kuten ehkä tiesitkin, me Labrotekilla tykkäämme tehdä yhteistyötä kokeneiden ja hyvämaineisten tuotetoimittajien kanssa. Kumppanimme värähtelypöydissä ja järjestelmissä on DONGLING Technologies. Tarjoamme rahtauksen, asennuksen ja huollot seuraaville värähtelytestaus järjestelmille:

  • Täristinlaitteisto kokonaisuudet
  • Liukupöydät ja varusteet
  • Kolmiakselinen sähkökäyttöinen värähtelyjärjestelmä
  • Täristimet pienestä, isoihin järjestelmiin
  • Vahvistimet, joissa edistykselliset energian säästö ominaisuudet
  • Täristinpään laajentimet ( expanderit )
  • Täristin ja olosuhdekaappi yhdistelmät

Saat meiltä myös kaikki tarvittavat lisälaitteet:

  • Digitaaliset vahvistimet ja korvaajat vanhojen markkinoilla olevian vahvistimien tilalle
  • Tärinäohjaimet kaikille kaikki markkinoilla oleviin täristin järjestelmiin hyvin sopivat ( sekä kalibroinnit )
  • Kiihtyvyyssensorit, kaapeli, tarvikkeet ( sekä kalibroinnit )

Jos sinulla on jotain erikoisempaa tarvetta, autamme mielellämme. Voimme arvioida testaustarpeesi yhdessä, jotta saat varmasti tarvitsemasi laitteet. Olemme toimittaneet Suomeen useista täristinjärjestelmiä, pyydä referensseistä lisätietoja meiltä !

 

Miksi sähködynaaminen värähtelyjärjestelmä?

Vaihtoehtojakin toki löytyy, mutta sähködynaamiset värähtelijät ovat sopivia lähes kaikkeen värähtelytestaukseen ja niissä on useita etuja muihin ratkaisuihin verrattuna. Esimerkiksi taajuusvaihtoehdot ovat paljon laajemmat kuin hydraulisissa värähtelijöissä. Elektrodynaamiset värähtelijät on myös helppoa ohjelmoida suorittamaan sattumanvarainen värähtelytesti (random).

Värähtelytestauksen tärkeitä aloja

Sattumanvarainen (random) värähtelytesti jäljittelee tosielämän tilannetta

Olipa kohtalo sitten totta tai ei, niin värähtelyjen maailma on täynnä sattumia. Kun lentokone lentää turbulenssissa tai auto ajaa sepelitietä, värähtelyä ei yksinkertaisesti ole mahdollista jäljitellä tietokoneella täydellisesti.

Miten sitten voidaan olla varmoja, ettei juuri pahimmalla tavalla vahingollinen sattumanvarainen värähtely saa lentokonetta tai autoa rikkoutumaan ennen aikojaan? Käytetään sattumanvaraista värähtelytestausta. Värähtelylaitteistomme on valmis suorittamaan tarkkojen parametrien mukaisia sattumanvaraisia värähtelykokeita. Sattumanvarainen värähtelytestaus testikappaleen rikkoutumiseen asti on paras tapa tunnistaa huomaamattomia heikkouksia ja suunnitteluvirheitä tuotteessa.

Tarkkuutta voidaan parannella lisäämällä testeihin tosielämästä mitattuja värähtelyjä, joita voimme tallentaa mm. meidän Observer loggereilla (Vibration Research). Asiakkaamme, jotka toimivat esimerkiksi ajoneuvojen valmistuksessa, ajavat testikierroksia erilaisissa maastoissa ja ympäristöissä ja keräävät ns. kenttädataa. Tämä tieto voidaan sitten purkaa loggerista ja siirtää täristinlaitteiston ohjaimeen (controlleri) ja tehdä testiohjelma jossa tämä kerätty data syötetään ulos ja ohjataan täristimeen joka tekee ns. random testauksen kerätystä datasta.

Sinimuotoinen värähtelytestaus (sine)

Sinimuotoisella värähtelyllä on siniaallon muoto. Täydellinen sinimuotoinen värähtely on harvinaista, mutta niiden avulla on helppoa löytää huomaamattomat resonanssitaajuudet laitteestasi. Resonoinnin eliminointi tarkoittaa mahdollisten ennenaikaisten tuotevikojen eliminointia.

Voit käyttää myös muuttuvaa sinimuotoista testausta: taajuus ja nopeus vaihtelevat, jolloin suunnitteluvirheet voidaan löytää paremmin. Jos tutkittavan osan käyttöympäriston värähtelyt tunnetaan hyvin, kuten moottoreissa, niin muuttuva sinimuotoinen testaus voi jatkua vaikka kuinka kauan, jotta saadaan selville osan elinikä moottorissa.

Shokkivärähtelytestaus (shock)

Jos tuotteesi tulee altistumaan shokeille, tarvitset shokkivärähtelytestausta. Tavanomaiset pudotuskokeet kertovat omaa kieltään tuotteesi kestävyydestä. Kuvittele puhelinvalmistaja, joka ei testaisi puhelimiaan putoamisen varalta!

Tuotteeseesi kiinnitetään antureita. Anturit kiinnitetään oikeisiin paikkoihin, jotta saadaan todenmukaista ja luotettavaa tietoa testien aikana.

Shokkivärähtelytestauksen innokkaimmat harrastajat ovat ihmisten käyttämien tavaroiden valmistajat. Ihmisillä kun on tapana pudottaa asioita. Aseet ja räjähteet testataan myös shokkien varalta huolellisesti, samoin raketit.

Ota yhteyttä