Spektrofotometrit ja värimittaukset

"Kyllä, koiratkin näkevät värejä, mutta eivät kuitenkaan samalla tavalla kuin me."

Värimittaukset mahdollistavat värien tarkastelun ihmissilmää tarkemmin. Paljonko maalissa saa olla sävyeroa, ennekuin eron voi havaita paljaalla silmällä? Kuten varmaan tiedät, ammattivalokuvaajat ovat pakkomielteisiä valon lämpötilan suhteen, ja miten valon avulla voi saada värit näyttämään sopivilta. Olet myös saattanut pukeutua juhlia varten, tarkastaa asun peilistä ja juhlissa huomata, että vaatteidesi värisävyt eivät enää sovikkaan yhteen.

Silmä on hyvä väline värierojen havaitsemiseen tietyllä tasolla, mutta tuotantoa ajatellen silmämääräinen tarkastus ei välttämättä anna tarpeeksi tietoa värieron suuruudesta tai siitä, miten ko. värit eroavat toisistaan. Värimittauksista on hyötyä mm. seuraavissa:

  • Värien erot voidaan ”havaita” paljon tarkemmin
  • Kirkkauden arviointi ja miten kirkkaus vaikuttaa väriin
  • Tekstiilien laadunvarmistus
  • Juomien laadunvarmistus (vain tietty keltainen appelsiinimehun väri on ok)

Spektrofotometrit mittaavat pintojen spektriominaisuuksia, jotka tarkoittavat sitä kuinka paljon valoa pinta heijastaa tai välittää kullakin aallonpituudella. Spektrofotometri on ainoa mittalaite, jolla voidaan eritellä päivänvalossa ja esimerkiksi hehkulampun valossa kuvatun pinnan erilaisuus.

Spektrofotometrin todellinen arvo on siinä, että se pystyy toimimaan densitometrinä ja/tai kolorimetrinä ja sen on laajemmin säädettävissä, kuin kumpikaan näistä. Yleisesti voidaan todeta, että spektrofotometri on värien mittauksen monikäyttöisin työkalu.

Värimittauksella paljon informaatiota

Väriä mitataan värimittarilla, joka antaa numeeriset arvot väreille. Yleisimmin käytettyjä väriarvoja ovat mm. L*a*b*. Kun värille mitataan arvot, eliminoidaan epämääräisyys värien kuvaamisesta. Samoin voidaan laskea eri mittausten välinen ero, väriero.

Numeroarvoista nähdään värierojen suunnat, onko kyse vaaleuden muutoksesta värin pysyessä samana, vai onko värisävyssä eroa.

Värimittausratkaisumme

Värimittauslaitteemme tulevat Hunterlabilta. Hunterlab on jo pitkään pyrkinyt yrityksenä tekemään enemmän kuin vain rahaa itselleen, ja sen huomaa tuotteiden laadussa. Tarjoamme rahdin, asennuksen, kalibroinnit ja huollot seuraaville spektrofotometreille ja värimittareille:

  • Pöytämallit – näillä saadaan perinteisiä mittauksia näytteistä. Paras vaihtoehto laadunvarmistuskäyttöön.
  • Käsikäyttöiset – kannettava malli kenttämittauksia varten.
  • Linjastomallit – jatkuvia tuloksia tuotantolinjaltasi.

Tarjouksen ja lisätiedot saat asiakaspalvelustamme.

Pöytämallit

Benchtop Spectrophotometers

Ainoa näytemittauslaite jonka tarvitset! Tämän laitteet sisälle mahtuu isompikin näyte, joka voi olla neste, kiinteää ainetta, pulveria tai hiutaleita. Sileät tai karkeat pinnat eivät ole mittausten este, kunhan valitsemme sinulle sopivan mallin yhdessä. Asiantuntijamme avustavat sinua mielellään valinnassa.

 

UUSI AEROS pöytämallin versio, lisätietoja klikkamalla tästä ” AEROS ”

 

Aeros Spectrophotometer

 

 

Kannettavat mallit

Portable Spectrophotometers

Jos työsi tapahtuu enimmäkseen tien päällä asiakkaiden kohteissa, niin voit silti tehdä värimittauksia kannettavan mallin avulla. Jos tykkäät kantaa tuotteita tuotantolinjalta labraan testattavaksi, niin meillä on sinulle huonoja uutisia. Kannettavat mallimme ovat laboratoriotasoisen tarkkoja, koska niistä löytyy teknologiaa jota on yleensä vain pöytämalleissa. Käyttö onnistuu yhdellä kädellä, vain yhdellä napin painalluksella. Mittaukset otetaan muutamassa sekunnissa ja tallennetaan laitteen muistiin, josta ne voidaan siirtää PC:lle, ja analysoida tarkemmin erillisessä ohjelmistossa tarvittaessa.

Online-versiot tuotannon prosessiin

On-Line Spectrophotometers

Vie laaduntarkkailu seuraavalle tasolle! Nämä spektrofotometrit mittaavat tuotantolinjaasi reaaliajassa ilman kontaktia tai tuotannon hidastuksia. Saat tiedon värivirheistä reaaliajassa, ja kun löydät virheen syyn, tuotantolinjasi on entistä parempi!

Tietoa värimittauksista ja väreistä

Tiesitkö, että sauva- ja tappisolut silmissäsi eivät sinänsä erota värejä? Ne vain lähettävät aivoihin hieman erilaista ärsytysviestiä riippuen niihin osuvan valon taajuudesta.

Yksinkertaisimmat värimittarit toimivat tähän tapaan: ne katsovat asioita punaisen, vihreän ja sinisen linssin läpi ja aistivat värit mekaanisella sensorilla. Käsikäyttöiset laitteet voivat mitata vain noin kahtakymmentä aallonpituutta kerrallaan. Tämä on helposti tarpeeksi tavanomaisiin mittauksiin, joissa erot väreissä ovat silmiinpistävät, mutta jos haluat huipputarkkoja tuloksia, tarvitset pöytämallin.

Kun haluat mitata pieniä muutoksia väreissä, tarvitset korkea väritarkkuuden, tai toisin sanoin värien syvyyden. Tämä saattaa kuulostaa oudolta, joten anna meidän auttaa. Tässä on kuva 32, 8 ja 2 bitin syvyisenä. Kuvat Wikipediasta.

Siistiä! 32bittiä syvyyttä.

No jaa. 8 bittiä syvyyttä.

Hyi. 2 bitin syvyys. Neljä väriä käytössä!

Ota yhteyttä